Текст Алис Димишева Сандро Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба.

...
 Текст Алис Димишева Сандро Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба.
Коментари Харесай

Изложба за Батенберг ще е първата показана в новата сграда на парламента

 

Текст Алис Димишева

 

Сандро Княз Александър декор Батенберг. Една европейска орис.   Това завладяващо име носи изложбата за княз Александър декор Батенберг с непознати фотоси и обстоятелства, която ще остане в Националната изложба до 29 октомври.

 

Интересните истории и фотографии, които откриваме на общо 28-те пана, са резултат от обстойните изследвания на фондация „ Хайлигенберг Югенхайм ”, а представянето им в България се случва с помощта на фондация „ Ценности ” на Антонина Стоянова. Чрез сканиране на QR-кодовете в долния завършек на всяко пано, гостите могат да прочетат текстовете на немски и на британски език.

 

Експозицията е част от културния календар на Столична община и се реализира с нейната поддръжка.

 

 На конференцията лекар Комати и Джони Гловър (част от екипа, основал изложбата) описаха за последователното забравяне на фамилия Батенберг, която като че ли се слива с историята, вместо да изпъкне на фона ѝ.

 

С тази галерия фондация „ Хайлигенберг Югенхайм ”, кръстена на фамилния замък на княза, цели хората  да извърнат внимание на значимите приноси на княз Александър декор Батенберг, които са изненадващо доста, макар късото му 7-годишно ръководство в България.

 

  Освен аграрната промяна, основаването на ЖП линии, построяването на цялата държавна администрация и развиването на образованието и културния живот, княз Сандро (или „ князчето ”, именуван с любов от българите поради младата си възраст) взе участие в Съединението и по-късно застава отпред на армията в Сръбско-българската война. (Никак не е инцидентно, че изложбата бе открита тъкмо в навечерието на 6-и септември…)

 

  Друго значимо изобретение в живота на българите, което става допустимо, с помощта на княза, е телеграфът. Дори някои прилежащи страни завиждат на България по това време, че има поща и телеграфи. Освен това с помощта на Александър декор Батенберг се построяват градоустройствени проекти, вършат се улици и доста значимо – огромни красиви паркове, на които другите страни още веднъж са завиждали.

 

Изграждането на храм-паметника „ Св. Александър Невски ” също е по концепция на  княза.

 

  За феновете на забавни и занимателни обстоятелства мога да кажа, че първата коледна елха и пързалянето със зимни кънки са навлезли в България с помощта на Сандро. Освен това концепцията да имаш куче като домакински любим е въведена от княза и неговата болонка. Когато българите научили, че кучето спи на леглото до господаря си, това било доста необичайно, само че както е видно от съвремието ни, в някакъв миг тази концепция доста ни е допаднала…

 

Изложбата „ Сандро княз Александър декор Батенберг. Една европейска орис “,  ще бъде първата експозиция, показана в новата постройка на Народното събрание.

 

Това огласи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след диалог с Антонина Стоянова, ръководител на фондация „ Ценности “, с помощта на която незнайните до в този момент снимки и обстоятелства за живота на първия български държател след освобождението през 1878 година доближиха до България.

 

Миналата есен  фондация „ Хайлигенберг Югенхайм “ (по името на замъка близо до Дармщат, където е роден княза) сподели резултатът от тригодишните търсения на екип от учени и откриватели.

 

При откриването на изложбата Антонина Стоянова акцентира изключителната заслуга на Батенберг за Съединението и напомни, че той прави допустимо съединението на Княжество България и Източна Румелия, рискувайки трона си. „ Така от български княз се трансформира в обединител на българската страна. Нищо друго да не беше направил Александър декор Батенберг, с тази жертвоготовна постъпка той ще остане вечно в нашето схващане “, сподели тя.

 

„ Това е индивидът, който влизайки в Пловдив, е посрещнат с възгласите: „ Княз на Северна и на Южна България! “, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той акцентира, че князът избира български имена за децата си – Вера-Цветана и Крум-Асен  и пожелава да бъде заровен в София. „ И през днешния ден неговата гробница толкоз естествено се вписва в нашия градски пейзаж, че съвсем никой не я вижда. Така се е вписал в българската история, че като че ли никой не го вижда. И тази галерия има за цел да бъде видян “, развълнува се ръководителят на Народното събрание.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова не пожела да вземе думата, а единствено сервира голям букет на Антонина Стоянова. 

 

Ръководителят на отдела „ Култура и връзка с медиите “ Дебора Лавал поздрави събитието от името на немската посланичка Ирене Мария Планк.

 

Специален адрес прочете и Джони Гловър от името на ръководителя на фондация „ Хайлигенберг Югенхайм “ доктор Йоахим Кернер, който не съумя да пристигна в България по здравословни аргументи.

 

Д-р Зигрун Комати показа ръководителя на общинския съвет на Карлово Доньо Тодоров. (Градът  е побратимен с община Зеехайм-Югенхайм и двете обитаеми места се радват на дългогодишно сътрудничество).  Умилителна бе срещата и на доктор Зигрун Комати с нейната преподавателка от следването й в България – проф. Руска Симеонова.

 

Сред множеството пристигнало да прегледа изложбата изпъкваха някогашният министър председател Филип Димитров и брачната половинка му Елена, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, висшият и парламентарен съдия  доцент Маргарита Златарева, експертът по епохата на Батенберг проф. Веселин Янчев, радиолегендата Божана Димитрова, учени, дипломати, представители на бизнеса, всемирски персони.

 

Бяха отправени благодарности и към Мило Борисов и Роси Маккий – меценати и бизнесмени.

 

Ръководител на плана за България е Слава Иванова, а дизайнът на таблата е дело на Ива Велинова.

Снимки Кайа Христова и Фотогруп

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР